Beheer van productinformatie

"De toekomst van e-Commerce bestaat uit vele verkoopkanalen die geïntegreerd zijn in één universeel platform."

 

Product Information Management (PIM) is een innovatief productbasisbeheerssysteem. Op het eerste gezicht lijkt het gewoon een webshop maar dan met veel geavanceerdere functies. Niets is minder waar! Een winkel is slechts een fractie van de mogelijkheden die dit systeem te bieden heeft. Het potentieel van dit platform wordt al sinds jaar en dag gebruikt door 's werelds meest succesvolle merken.

In de loop der tijd zijn er allerlei tools ontwikkeld om het aankoopproces te stroomlijnen. Geen van deze tools was uitgebreid genoeg om alle sales-gerelateerde gebieden te beslaan (zowel vanuit het oogpunt van de gebruiker als de ondernemer). PIM (Product Information Management) is de oplossing voor deze problemen.

Functies van het PIM-platform

Wat onderscheidt dit platform van andere op de markt? De sleutelwoorden zijn veelzijdigheid en ontwikkeling. PIM is een platform dat tegelijkertijd de volgende functies kan uitvoeren:

 • gecentraliseerde opslag van digitale gegevens en metadata,
 • manager voor digitale gegevens en metadata,
 • geavanceerde gegevensbewerking: tekst en grafische content
 • beheersmanager van de klantervaring
 • teamworkbeheersmanager inclusief plannen en monitoren van ondernomen acties,
 • productgegevensbibliotheek - multimedia en omschrijvingen,
 • communicatiekanaal tussen de ondernemer - groothandelaar, retailers en leverancier,
 • een eCommerce-platform dat vele verkoopkanalen beheert (waaronder offline-kanalen).

Ontwikkeling en flexibiliteit zijn de belangrijkste eigenschappen van tools uit de PIM-familie. Ze kunnen eenvoudig wordt afgestemd op de behoeften van de klant en geïntegreerd met andere bedrijfssystemen. Als dit niet direct mogelijk is, kunnen beschikbare gegevens worden geïmporteerd in gewone bestandsformaten.

Naar gelang de behoeften van de gebruiker kan de handigste manier worden gekozen om het platform te implementeren in de infrastructuur van het bedrijf. Je krijgt de keuze om het systeem te installeren op interne servers of in de cloud, zodat de IT-infrastructuur niet overbelast raakt.

De makers van het platform ontwerpen speciale modules en add-ons op basis van de activiteiten van de klant, om te voldoen aan de vereisten van ondernemers en eindgebruikers. De actieve PIM-gemeenschap ondersteunt verdere platformverbeteringen. Met zo'n waardevolle informatiebron lijken de mogelijkheden voor ontwikkeling van dit systeem eindeloos.

Aanbevolen technologieën

De PimCore is een geavanceerde open-sourcetool die draait op het Symphony Framework. Het wordt gebruikt door meer dan 80 duizend bedrijven in 56 landen. In 2018 heeft het platform de titel "Cool Vendor" van de organisatie Gartner ontvangen, een prijs voor bedrijven die systemen creëren die zakelijke activiteiten ondersteunen met innovatieve technologie.

De Akeneo is een opensource-technologie-oplossing met modulaire Symfony3-structuur. Het platform is beschikbaar in 3 versies: Community Edition, Enterprise Edition en Cloud Edition. In mei 2019 is Akeneo onderscheiden door Adobe tijdens het event "Magento Imagine 2019". Het ontving deze prestigieuze prijs voor succesvolle integratie tussen Akeneo PIM en Magento, hetgeen nog nooit door een ander bedrijf gepresteerd was.

Voordelen van het PIM-platform

Voor een klein bedrijf zal het doel bijv. digitalisering of systematisering van resources zijn. De volgende stap is geleidelijke uitbreiding. Een middelgroot bedrijf kan moeite hebben met dynamische ontwikkeling, wat chaos kan veroorzaken. Het opnemen van PIM in het bedrijfssysteem helpt deze ontwikkeling te verbeteren en te ondersteunen. Voor grotere bedrijven die op wereldwijde schaal actief zijn, kan slechte productinformatie en een verkeerde informatiestroom een probleem worden.

PIM-platforms leveren erkende oplossingen maar helpen ook toekomstige problemen te voorzien. Implementatie van een PIM-tool in de structuur brengt vele voordelen met zich mee, niet alleen op het gebied van kostenreductie.

 • Digitalisering van alle bedrijfsresources in één gegevensmagazijn met de mogelijkheid om deze te ordenen en sneller te vinden.
 • één multifunctioneel platform dat vele voorheen gebruikte toepassingen en subsystemen vervangt.
 • mogelijkheid tot integratie met andere systemen in het bedrijf of import/export van resources van/naar een ander systeem,
 • snel producten lanceren via meerdere verkoopkanalen tegelijk,
 • prominentere aanwezigheid en grotere omzet op wereldwijde markten,
 • overzichtelijke gegevenseditor voor het bewerken van tekst en grafisch materiaal;
 • uitstekende productinformatie - minder retours en achtergelaten winkelmanden,
 • regelmatige updates van de productinfo-database,
 • omnikanaalsupport - alle informatie over producten en verkoopregels zijn beschikbaar op één centrale plek,
 • eenvoudige toegang tot vele aanvullende modules en uitbreidingen voor platforms.

Fasen van PIM-implementatie

Implementatie van multifunctionele platforms is een proces dat zorgvuldig moet worden gepland. Iedere fase moet apart worden ingepland voor optimale resultaten. Dergelijke implementaties moeten worden behandeld als speciale toepassingen. Dit komt doordat ieder bedrijf zijn eigen oorspronkelijke doel heeft. PIM-platforms zijn flexibel en alleen door een grondige analyse van jouw behoeften kun je bepalen welke oplossing voor jou de beste is.

 1. Analyse van de behoeften en verwachtingen van de klant.
 2. Het leren kennen van de infrastructuur van het bedrijf (en verificatie van de mogelijkheden van ontwikkeling of vervanging). 
 3. Het uitvoeren van een voorspellende analyse om te kijken hoe de modificatie of nieuwe implementatie de onderneming zal beïnvloeden.
 4. Voorbereiding van functioneel systeemontwerp zoals een actieplan, rekening houdend met de behoeften van de klant.
 5. Opzetten van de infrastructuur van het bedrijf op het gebied van nieuwe technologie.
 6. Platformontwikkeling en -implementatie.
 7. Testfase en verdere optimalisatie

Waarom voor ons kiezen

 • Ideo Agency - 230 experts in dienst

  230 experts in dienst

 • We work in SCRUM, Agile

  SCRUM / Agile

 • Het vertrouwen van meer dan 1000 klanten

  Vertrouwen van 1000 klanten

 • Ervaring met IT-outsourcing

  Ervaring met IT-outsourcing

 • Wij bouwen op Open Source

  Wij bouwen op Open Source

 
En last but not least: Onze projecten ontvangen vele prijzen en onderscheidingen. Dan doen we blijkbaar iets goed!

 

Contacteer ons

×

Beschrijf uw wensen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Klanten over ons